– Vi må vise mer stolthet over den kvalitetsmaten vi produserer i regionen. Og maten vi produserer må mere frem i lyset! Slik innleder Merete Myhre Moen en pressemelding om temaet mathall på Tynset.
For at dette skal være mulig å få til, ønsker ordføreren derfor som et ledd i dette å jobbe aktivt for å få på plass en mathall i Tynset sentrum.
– Tynset ønsker i større grad å synliggjøre seg som en landbrukskommune. Vi er en sterk bidragsyter til matregionen Røros. Vi har mange produsenter i vår region, som leverer til Rørosmat, Røros slakteri og Røros meieri, men også til Nortura og TINE.
– Det produseres altså mye god mat i Nord-Østerdalen. I vår region er det Nord-Østerdalen som i størst grad har produsentene, mens Røros har jobbet iherdig og lykkes på foredling, markedsføring, skape kvalitetskjennemerke med mere. Skal vi nå enda lenger med lokalmaten vår, må vi aktivt jobbe for det, skriver Myhre Moen videre.
Er i gang allerede
– Jeg tenker at Tynset har et potensiale her. Vi har startet med en spekematfestival, men dette er jo kun et par dager i året. Vi må synliggjøre oss mer omkring mat/landbruk hele året. Det vil si at vi må synliggjøre og tilgjengeliggjøre maten i større grad. Vi må få mer skinke og lokalmat i restaurantene og vi bør jobbe for å få realisert en mathall i Tynset sentrum, fortsetter en tydelig engasjert Sp-ordfører og legger til.
– Tenk at det ikke er noen selvfølge å få kjøpt St. Kristina skinke på Tynset. Det må vi gjøre noe med!
Ferskvaredisk og forsøkskjøkken
At dette er gjennomtenkt fra ordførerens side kom tydelig fram på kommunestyremøtet tirsdag kveld der hun fortalte om planene.
– Jeg drømmer meg bort og ser for meg en mathall-, delikatessebutikk-, lunsjbar- og et opplevelsessenter hvor man kan få store opplevelser på mange måter.
– Lokalene skal syde av kvalitetsmat og lokalprodusert mat som kan kjøpes eller fortæres. Samtidig bør det være noe som gjør stedet unikt og tiltrekker seg folk, skriver Merete Myhre Moen og kommer med ytterligere tanker på hvordan en slik mathall kan være utformet:
• Samlokalisere med en kjøttforedlingsbedrift, og/eller se en slakter som jobber bak en glassvegg synlig for publikum. Kanskje kan flere som jobber med foredling dele utstyr og være tilstede på hver sine dager?
• Det bakes eller produseres andre typer mat i lokalene godt synlig bak glassvegger.
• Det henger et rikelig antall St. Kristinaskinker godt synlig inne i lokalene.
• Man ser store ostehjul liggende på lager bak glassdører.
• Man kan få kjøpe kjøtt og ost med mer i en ferskvaredisk. Man bør kunne få smake ulike oster og skinker, blant annet.
• Bedrifter eller lignende kan etablere sitt forsøkskjøkken i lokalene. Dette vil bidra til spennende aktivitet og smaksprøver.
Flere er involvert
Dette er ikke bare et utspill fra ordføreren og kommunen. Det har allerede vært dialog med potensielle samarbeidspartnere for å dra det hele i gang.
– Jeg har hatt en prat med blant annet Rørosmat-miljøet og Nortura Tynset. De er veldig positive til konseptet, og vi har en felles tanke om at et slikt konsept som fører til flere utsalgssteder og mere markedsføring bidrar til vinning for alle parter.
Ber om idèhjelp
Hvordan dette konseptet til slutt skal se ut eller ta form er absolutt ikke klart har ingen, heller ikke ordføreren klart for seg enda.
— Og det skal det heller ikke være, for det er nå fremover prosjektet skal bli til ved hjelp av dere. Men vi tenker at det nå er riktig å kaste ut de ideene vi har, slik at de som har lyst nå får muligheten til å samles og melde seg på, skriver Merete, som kommer med en klar oppfordring til alle som er opptatt av lokal verdiskapning.
– Det er viktig å presisere at det er dere der ute som kan forme dette til et konsept slik dere vil ha det, det er dere som kan gjøre det til deres arbeidsplass og som kan drive det. Kommunen skal ikke drive en slik mathall. Men kommunen ønsker med dette å signalisere at de absolutt spiller på lag for å kunne realisere det.
Ordføreren utfordrer derfor alle de som kanskje sitter med en forretningside, de som har et brennende engasjement om å skaffe seg en arbeidsplass, de som ønsker å jobbe med mat, de som ønsker å være med å forme et slikt konsept, eller selge sine lokalproduserte matvarer, eller som på en eller annen måte har noe å bidra med til å komme på et møte, der målet er å få samlet interessenter og kanskje få satt ned en arbeidsgruppe som kan jobbe videre mot målet om å få realisert en mathall i Tynset.
I denne forbindelse inviterer ordføreren og Tynset kommune til et åpent møte for alle i Fjellregionen der positive tanker og ideer kan legges fram. Møtet er i kommunestyresalen på Tynset mandag 20. februar.
På direkte spørsmål om hvor hun eventuelt ser for seg at det etableres en mathall, er Merete Myhre Moen forsiktig med å antyde noe.
– Vi får se hva som foreslås når vi kommer nærmere en etablering, er ordførerens svar.