annonse
Kultur
STOR INNSATS I ØVINGSROMMET: To ganger i uka samles Anne Linn Vingelsgaard Schärer (piano), Abdreas Kerr (bass), Jon Even Schärer (trommer), Andreas Borkhus Tronsgård (gitar) og Eline Stølan (vokalist som lå hjemme med feber da vi var på besøk) i øvingsrommet. Alle foto: Tore Rasmussen Steien
STOR INNSATS I ØVINGSROMMET: To ganger i uka samles Anne Linn Vingelsgaard Schärer (piano), Abdreas Kerr (bass), Jon Even Schärer (trommer), Andreas Borkhus Tronsgård (gitar) og Eline Stølan (vokalist som lå hjemme med feber da vi var på besøk) i øvingsrommet. Alle foto: Tore Rasmussen Steien
Tore Rasmussen Steien
Journalist

I et lite øvingslokale en kort spasertur fra den nye T-banestasjonen på Løren i Oslo samles kviknedølene Anne Linn Vingelsgaard Schärer, Jon Even Schärer og Eline Stølan, folldøl Andreas Borkhus Tronsgård og bærumsingen Andreas Kerr i Krast to ganger i uka for å øve. Jon Even viser tynsetingen.no rundt i det som tidligere var lokalene til en liten MC-klubb, men som nå er øvingslokaler. Der deler de et lite rom med en håndfull andre band.
  – Vi visste ikke hvor godt vi hadde det på Kvikne, ler han.

Klarte ikke slutte

Krast ble dannet på Kvikne for rundt tolv år siden. Kviknedølene begynte på musikklinja på videregående og traff Andreas fra Folldal. Da hele bandet flyttet til Oslo tre år senere traff de Andreas fra Bærum. Bandet har hele tiden jobbet seriøst og mye med musikken og fått mye god respons uten å direkte slå gjennom.

Rundt 2008 tok de avgjørelsen de fleste unge musikere tar. Uten gjennombrudd, men med andre forpliktelser blir det tungt å satse videre. Omtrent fire år senere angret de.
  – Vi prøvde å slutte, men vi fikk det ikke til, sier Anne Linn.
  – Vi fant ut at vi måtte begynne på igjen fordi det var kjedelig uten.

Siden da har de satset som et profesjonelt band, men alltid ved siden av jobber, studier og andre musikkprosjekter.
  – Vennene våre tuller med at vi spiller jo ikke i band, vi jobber i band. Vi pleier å si at det er en seriøs hobby. Man må ha et litt sånt stort prosjekt å drive på med og strekke seg etter, sier hun.

krast3LIVESTOCK: Vokalist Eline Stølan fra sist gang Krast spilte på Livestockfestivalen.

Full satsing i 2016

2015 gikk stort sett med til å spille inn albumet «Verdenshemmelighet», som kom ut i februar. En innspilling som krevde mye av både penger og arbeid for et band med et komplisert lydbilde, og som først og fremst oppfatter seg som et liveband.
  – Vi brukte lang tid på det albumet. Når vi skulle gi ut et album skulle det være oss og vi ville uttrykke alt det vi får til live på en plate, sier Anne Linn.

Dermed var det ikke så mange som verken så eller hørte noe til dem i fjor, men i år er det annerledes.
  – Nå er det full fart og spille mest mulig og vise fram musikken vår, sier Andreas Borkhus Tronsgård.

De har allerede spilt 13 konserter rundt omkring i Norge, de skal spille på noen mindre festivaler i sommer– blant annet kommer de «hjem» til Livestockfestivalen.
  – Men det har gått litt dårlig. De er så gjerrige de som driver Livestock, smiler han som sikkert har hatt flere krangler med festivalens bookingansvarlig.
  – Det som er fint med Livestockfestivalen er at vi får vist hele produktet vårt hjemme, sier han.
Som på album legger de mye ressurser i liveopptredenene. Sceneshowet skal være stort med skikkelig lyd og lys. Det fører ofte til at de må bruke ekstra penger for å leie inn utstyr ut over det som finnes i lokalene de skal spille.

Bandet får alltid god respons på konserter. I år har de i tillegg spilt noen konserter akustisk. Noe som har gitt dem mye skryt fra et litt annet publikum enn rockerne de vanligvis spiller for.
  – Flere av dem har sagt at de liker oss bedre akustisk, sier Jon Even.

Når høsten kommer satser de igjen på flere konserter rundt i hele landet.

Eksotisk lokal video

I slutten av mai slapp Krast også en musikkvideo de er stolt av. De har tidligere laget flere velproduserte videoer, men "Elefanthjerte" har en spesiell betydning for dem. Både fordi videoen har blitt bra, men også fodi de spilte den inn inne i mektige Eidsfossen kraftverk på Kvikne.
  – Det er som en liten katedral, sier Anne Linn.
  – Det var magisk stemning da vi sto der inne på natta med frostrøyken og lysene, legger Andreas til.
Videoen ble spilt inn om vinteren og det var iskaldt inne i kraftverket, hvor bandet spilte gjennom sangen to ganger, tok pause med varmelamper og dunjakker før de gjentok sangen to ganger, og slik fortsatte de til de hadde nok materiale til å klippe sammen videoen. Resultatet ser du under.

Tynset har fostret flere gode tungrockere i det siste. Les om magiske Ellen, lovende Karoline og Frank, som er i full fart opp på den europeiske metallhimmelen.

krast2MANGE KONSERTER: I år satser Krast på å spille mye utenfor øvingsrommet.

Tore Rasmussen Steien
Tore Rasmussen Steien
  • Ingen kommentarer funnet
annonse