annonse
Kultur
KLAR TIL NESTE ÅR: Geir Inge Høistad ved Nortura lover at skinka skal være klar og uspist til spekematfest neste år. Foto: Tore Rasmussen Steien
KLAR TIL NESTE ÅR: Geir Inge Høistad ved Nortura lover at skinka skal være klar og uspist til spekematfest neste år. Foto: Tore Rasmussen Steien
Tore Rasmussen Steien
Journalist

Musiker og matelsker Olav Kjernmoen fra Alvdal fant ut at han skulle kombinere sine lidenskaper i forbindelse med Spekematfestivalen. Resultatet ble en skinkefele.
­  – Det var for å vise at vi virkelig setter pris på lokalmat og musikk, sier han og legger til at han syntes det måtte litt galskap inn i festivalen.

Han spilte på fela i forbindelse med banketten under Norsk spekematfestival og torsdag overrakte han den til fabrikksjef på Nortura, Geir Inge Høistad. Skinka som fela er laget av har vært brukt til testing og har siden 2012 hengt på kontoret til avdelingsleder Eirik Pallin.
  – Den får ikke n’Eirik at. Den skal henge her, slår Høistad fast.

Depositum for neste festival

Høistad er imponert over den kreative kreasjonen.
  – Denne er fantastisk. Det er ikke mer å si. Det var et skikkelig artig innslag på banketten som ellers var glimrende, sier han.

Han lover å ta godt vare på skinka og at den skal stå klar for Kjernmoen neste år når det, så klart, blir ny festival i Tynset.
­  – Vi sender ikke denne til Stranda nei. De eier ikke kultur og vil bare ete den opp, ler han.

Allerede er det gjort et lite innhogg i fela etter at det ble spandert en smaksprøve etter banketten.
­  – Du ser nesten profilen etter en storkjefta sunnmøring her, peker Høistad.

Les også: 5000 besøkende: – Spekematfestivalen har livets rett!

«Skinka mi» og «Nedpå Stranda salt og spekeri»

Under banketten framførte Kjernmoen noen omskrevne klassikere som «Skinka mi» av DDE og «Nedpå Stranda salt og spekeri» av Vømmøl spellemannslag før musikerne høytidelig i prosesjon forlot lokalet til lyden av «Santa Kristina».

Kjernmoen hadde dessverre forlagt buen, men torsdag underholdt han tynsetingen.no med en liten «Per Spellmann». Kjernmoen behøvde dog ikke bytte fela i ku. Han har både gris og fele.

• Se video i vinduet. (Saken fortsetter under videoen):

God og mjuk lyd

Musikeren synes skinka ga god lyd til tross for manglende rom for klang.
  – Den har faktisk en liten klang. Den er mjuk og god, akkurat som smaken på skinka, smiler han.

Da han spilte under banketten måtte han holde den som en cello.
  – Santa Kristina-skinka er så stor og frodig at jeg nådde ikke rundt med fingrene, forklarer han med et smil.

Les også: – Santa Kristina-skinka best i Nord-Europa!

Tore Rasmussen Steien
Tore Rasmussen Steien
  • Ingen kommentarer funnet
annonse

Cron Job Starts