annonse
Kultur
BEVARINGSVERDIG: Den nye kulturminneplanen foreslår å bevare det gamle tårnet på Tron. Foto: Tore Rasmussen Steien
BEVARINGSVERDIG: Den nye kulturminneplanen foreslår å bevare det gamle tårnet på Tron. Foto: Tore Rasmussen Steien
Tore Rasmussen Steien
Journalist

Kommunedelplanen for kulturminner og kulturmiljøer i Alvdal og Tynset, som er ute på høring, legger fram en rekke bygninger og områder som kan være verdt å ta ekstra vare på. Blant annet har de satt tårnet på Tronfjell i vernekategori 1, som betyr at det er bevaringsverdig på nasjonalt nivå.
– Betingelsen er at det har hatt stor betydning før i tida og det har trontåret hatt, sier Per Hvamstad, som sammen med Thea Sørensen har utarbeidet planen.

Mindre nyttig, stadig viktig

Grunnen til at tårnet er tatt inn i planen er at bruken av tårnet har minsket, og det er rimelig å anta at det en eller annen gang vil gå ut av bruk. Samtidig er det en viktig del av Norges og regionens samferdsel- og kommunikasjonshistorie.
– Tårnet på Tron er et eksempel på moderne kommunikasjon. Ikke minst har det en spesiell posisjon i Alvdal og Nord-Østerdal som et avansert teknisk prosjekt. Veien, kraftlinja og tårnet er eksempel på framdrift og tiltakslyst. Så vi må i alle fall vurdere hva som skal skje med det, sier Hvamstad som håper bygdefolket leser planen og blir med på å diskutere hva vi vil ta vare på og hva vi ikke vil ta vare på.

Når planen er vedtatt skal den legge grunnlag for hvilke tiltak kommunen skal gjøre for å bevare kulturminner og kulturmiljøer.

Les også: Jobber med kulturminneplanen

Ikke bare pene ting som skal vernes

Mange vil kanskje mene at tårnet ikke er så mye å se på og ikke verdt å bevare. Hvamstad påpeker at det er viktig å bevare ting ut fra historisk verdi, og ikke bare estetisk verdi.
– Kulturminner er ikke bare estetiske vakre ting. Det er også ting som er bygd i ulike tidsperioder og til ulike forhold, sier han.

Les også: – Må ikke overdrive vern

Tårnet i seg selv er kanskje ikke så pent, og det var misnøye både da først og andre ble bygd. Samtidig tror ikke Hvamstad det er gitt at folk synes det er stygt nå.
– Nå har det stått en stund også blir det en viktig del av profilen både for Tron og bygda, sier han.

Han mener også det kan finnes et bruksområde for tårnet i framtiden. Han viser til at det i Loen nå bygges taubane og utsiktstårn for mange millioner på fjellet.
– I Alvdal har vi både vei og tårn allerede. Det har klart potensial for næringsutvikling hvis noen klarer å utnytte det, sier han.

Se planen her

Tore Rasmussen Steien
Tore Rasmussen Steien
  • Ingen kommentarer funnet
annonse