annonse
Kultur
TROLLKJERRING: Jarle Andhøy får årets Trollkjerringpris under årets Trolldager.
TROLLKJERRING: Jarle Andhøy får årets Trollkjerringpris under årets Trolldager.
Erland Vingelsgård
Redaktør/Journalist

Det er Tynset Næringsforening som tildeler Trollkjerringprisen.

Jarle Andhøy (1977) opprinnelig fra Larvik, er mest kjent for sine ekspedisjoner med «Berserk», den første i 1997. Men prisen er like mye knyttet opp mot for hans engasjement for psykisk utviklingshemmede som Tangerudbakken, og for ungdom som trenger øvelse i mestring.

Utdelingen finner sted under årets Trolldager, torsdag 23.juni i Tynset Kulturhus, der Andhøy vil fortelle fra sine ekspedisjoner.

Statutter for Trollkjerringprisen

1. «Årets Trollkjerring» er en hederspris som, hvis det blir funnet en verdig kandidat, deles ut under de årlige sommerdagen på Tynset i juni måned.

2. En komité bestående av representanter fra næringsliv, kulturlivet og den kommunale administrasjonen i Tynset er hvert år ansvarlig for at det blir foreslått kandidater til prisen. Komiteen skal også fungere som jury når årets prisvinner skal kåres.

3. «Årets Trollkjerring» er en pris som ikke lar seg begrense av kommunale grenser eller fylkesgrenser. Prisen hemmes heller ikke av valg av kjønn. En verdig prisvinner kan komme fra hvor som helst i Norge, og Trollkjerringa kan like gjerne være en mann som en kvinne. Prisvinneren kan befinne seg hvor som helst i det politiske eller kulturelle landskap, i offentlig eller privat sektor.

4. Prisvinneren må ha gjort seg bemerket gjennom sin evne til a nå langt ved a tro på egne ideer og evner. Ei ekte Trollkjerring lar seg ikke stanse av hva omgivelsene måtte tenke eller mene om kjerringas kanskje til tider umulige målsettinger for seg og sine prosjekter.
Ei ekte Trollkjerring er ingen utpreget snill gutt eller pike, og gjør ikke sjelden det motsatte av hva omverdenen forventer. Trollkjerringa er av den oppfatning av man ikke kommer noen vei når begge bena er godt plantet på landjorda.

5. Dersom rikets sikkerhet ikke settes i fare, forplikter Årets Trollkjerring seg til å komme til Tynset, trollets fødested, for å motta prisen. Prisvinneren forplikter seg også til a stevne fram i samme ånd, og å være til inspirasjon for trollunger, skaptroll og potensielle nye Trollkjerringer.

Tidligere Trollkjerringer:

Anne Enger, Marit Breivik, Edgar Skjønhals, Wenche Foss, Per N. Hagen, Shabana Rehman, Marit Gilleberg, Rosemarie Köhn, Mahdi Hassan, Anette Sagen, Arne O Ellingsen, Therese Johaug, Rolf Norsen, Johan Ragnar Eggen, Grethe og Sindre Hektoen.

 

Erland Vingelsgård
Erland Vingelsgård
Redaktør/Journalist
  • Ingen kommentarer funnet
annonse