annonse
Kultur
SNEKKER: Henning Nybakken har drevet som snekker i Oslo i mange år. Bildet er fra 2007. Foto: Erland Vingelsgård
SNEKKER: Henning Nybakken har drevet som snekker i Oslo i mange år. Bildet er fra 2007. Foto: Erland Vingelsgård
Erland Vingelsgård
Redaktør/Journalist

 

– Jeg har god kontakt med Pushwagners medhjelper Stephan Stray, og jeg har laget en del rammer til Pushwagners bilder. Jeg foreslo at Pushwagner måtte ha utstilling og komme til Tynset, forklarer Henning Nybakken.

Nybakken har mange år bak seg i Tynset. Han kommer egentlig fra Hedmarken, men slo seg ned på Tynset som snekker og ble kjent for de elegante «polkassene» sine. Etter en del år flyttet han til Oslo, der han nå driver sitt eget verksted.

 

TYPISK: JAn Inge Nordeng ved et av de typiske Pushwagner-bildene. Foto: ERland VingelsgårdTYPISK BILDE: Jan Inge  Nordeng

Stolte

Lederen i Tynset Kunstlag, Jan Inge Nordeng, og kultursjef Beate Hjertager er stolte over at de på lørdag kan åpne Pushwagner-utstillinga.

– Nå har vi jobba i mange dager for å montere utstillinga. Det er 22 bilder som nå henger på veggen. I tillegg har Pushwagner sendt med 50 bilder til. Alt er til salgs, forklarer Nordeng og Hjertager. 

Store prisforskjeller

Det er bilder i ulike prisklasser, fra rundt 6000 kroner til 115.000 kroner.

– Bildene er fra etter år 2000 og de fleste er produsert i 2013, 2014 og 2015. Det er ulike utrykksformer, fra de tidlige Pushwagner-bildene med mange repetisjoner til nyere uttrykksformer. Det er også flere svart-kvitt-tegninger. Pushwagner ønsket at flest mulige fargebilder skulle på veggen, forklarer Beate Hjertager.

Onsdag morgen melder Beate Hjertager at Henning Nybakken har med seg et helt nytt silketrykk fra Pushwagner i anledning utstillinga på Tynset. Dette synes Hjertager er ekstra stas! 

Åpner utstillinga sjøl

Hariton Pushwagner, som er hans navn i dag, kommer sammen med Stephan Stray til Tynset. Henning Nybakken skal også være til stede under åpninga lørdag.

– Det er stort å ha en av Norges største samtidskunstnere til å stille ut på sommerutstillinga. Pushwagner er en urban kar som frekventerer de store arenaer i Europa og New York Derfor er det stort å få han hit til Tynset, sier Beate Hjertager. 

Høy sikkerhet

Utstillinga skal stå oppe ut juli måned. Det er første gang at kunstlaget og kommunen har ei felles utstilling.

– Er vi heldige og får solgt alle bildene, kan vi sitte igjen med mange kroner i kassa. Men vi skal også gjøre en stor jobb i løper av sommeren. Utstillinga vil være åpen samtidig med kafeen, og vi skal ha kontinuerlig vakt her, forklarer Hjertager og Nordeng.

Fakta

Hariton Pushwagner (Hariton etter Hare Krishna, Pushwagner etter supermarkedenes trillevogner, født Terje Brofos 2. mai 1940 i Oslo) er en norsk maler inspirert av popkunst. Pushwagner er en norsk eksponent for pop art med internasjonal suksess og regnes som en av Norges viktigste samtidskunstnere. (Wikipedia)

pushwagner1STOLTE: Jan Inge Nordeng og Beate Hjertager i sentrum for Pushwagner-bildene. I hendene har de noen av de mange bøkene om Pushwgner som selges Foto: Erland Vingelsgård

Erland Vingelsgård
Erland Vingelsgård
Redaktør/Journalist
  • Ingen kommentarer funnet
annonse