annonse
Kultur
TRAVELT: Lars Eggen og Eva Holm Foosnæs har travle tider framfor seg. Foto: Privat
TRAVELT: Lars Eggen og Eva Holm Foosnæs har travle tider framfor seg. Foto: Privat
Erland Vingelsgård
Redaktør/Journalist

– Ja, jeg blir nesten litt stresset av å bli intervjuet om dette, sier Lars Eggen.

Det er ingen kvileskjær før han kommer til Tynset og skal synge sammen med Mannskoret Ljom, som skal ha konsert i Tronshallen søndag kveld. Lars Eggen skal blant synge på Hurtigruta og ha en audition med Trøndelag Teater før helga slår inn.

Søndag kveld skal jeg være solist sammen med mannskoret og synge noen solo-nummer. Eva skal også være med. Det er kona Eva Holm Foosnæs.

Kulissemaker i garasjen

Når ringer han på telefonen fra boligen i Trondheim, snekkerer han kulisser og dirigerer ungene slik at de ikke går barføtt på det kalde graset. Kulissene er Opera di Setra sin spesialoppsetting «Professor Piffi og jakten på den forsvunnede smaken». Det er en kammeropera i en akt av Lars Eggen, Sigmund Aasjord med musikk av ser, Sigmund, Simon og Eva Holm Foosnæs og Simon Andre Jacbsen.

– Vi har vel egentlig skiftet navn på stykket etter hvert, til «Opera i Pomp og prakt, med mer prompeputer enn originalt estimert. Dette blir jo en urpremiere eller verdenspremiere på Tynset, en forholdsvis matpolitisk opera med lette innslag av satire og sjølinnsikt, forklarer Lars Eggen.

Begynte med barneopera

– Har du skrevet mange slike stykker?

– Jeg skrev en for Tylldalen barneskole for 10-12 år sia. Det var den første på eget initiativ. Denne operaen kom nesten bøttende over meg. Jeg er jo oppvokst i en Senterparti-familie. Kulissene bygger jeg nå altså her i garasjen hjemme. Forestillinga startet vel egentlig i fotostudioet. Denne gangen begynte det med fotografering…

Bærekraftig matproduksjon

Lars Eggen synes det er velt kult å de kan gjøre en slik forestilling under spekematfestivalen.

– Det handler om mat, det er om å gjøre og produsere bærekraftig næringsinnhold, ikke bare piffi-krydder og store svinefjøs. Jeg trur det er også mange voksne som kan synes forestillinga er forlystende. Det er mye for ungene, men det er vel også mye voksent innhold. Jeg gleder meg veldig, sier Lars Eggen.

spekematoperaBILDE FØRST: Spekematoperaen startet med å ta bilde av ensemblet først...  Bildet: Mildred Marita,Simon-André Jacobsen, Lars Eggen, Eva Holm Foosnæs og Sigmund Aasjord. Foto: Privat

Jubileum for Olsokspelet

I år er det første gangen at Olsokspelet i Tylldalen ble oppført. Spelet ble skrevet av Ola Jonsmoen og Ellef Røe sørget for musikken. Det er oppført i flere versjoner.

– Vi feirer dette med en jubileumsutgave. Vi har fått på plass de fleste rollene, og disse kan du lese på hjemmesida vår. Vi har egentlig alle på plass, men vi venter på et bekreftende ja. Vi stiller i år med hinsides mye folk. Veldig mange har ønsket å være med. Noe av «skylda» har min søster Ingrid. Hun er satt til å være casting director, og det har gitt resultater. Det er nesten rørende mange som stiller opp, sier Lars Eggen.

Mer musikk

I år er det gjort en del forandringer, både med hensyn til tid, musikk og framføring. Vi spiller klokka 22.00 på kvelden. Musikken besørges av en kvartett, med tangentinstrument og tre strykere.

– Det er laget et par nye låter, det er litt mer musikk, stemningsbilder med musikk som ligger under dialogene. Dramaturgien er også bygd opp litt annerledes. Dette kan bli kult, det er alltid krevende å spille sent på kvelden. Spelet bygger fortsatt på den gamle tradisjonen om pilegrimsleden gjennom bygda. Ola Jonsmoen viser oss med sin tekst at alle kan ha uro og lengt i seg, og at det ikke alltid kan nå fram hos mennesket – enten man er på vandring mot et ukjent mål eller er boende, sier Lars Eggen.,

Erland Vingelsgård
Erland Vingelsgård
Redaktør/Journalist
  • Ingen kommentarer funnet
annonse