Selv om det ikke stimet til mennesker på fredag morgen var mange på plass for å nyte spekematsmakebiter og ta seg en lunsj i det fine været.
Ordfører Merete Myhre Moen rakk å gjennomføre den offisielle åpningen av ballet før hun gikk inn i hardtrening fram mot ordførerduellen klokka 16.00.
– Målet vårt er at det skal bli en suksess og vi håper at de som tar turen i år har lyst til å komme igjen neste år, sa hun.
Må ha brødsoll til spekemat
Solveig Brydalseggen er på plass med takka og vipper fram det ene flatbrødet etter det andre og spanderer brødsoll på alle.
– Det går ikke an å ha spekematfestival uten brødsoll, slår hun fast.
Smakfullt NM-gull
Etter åpningen rakk også ordføreren en kjapp smak på pølsene fra Heidrun. Hun skryter av maten fra Heidrun.
– Jeg hadde kjøpt NM-gullprodukter før jeg visste det var NM-gull, sier hun.
Lars Rønning fra Heidrun tok imot skrytet og kunne fortelle at de har planer om en serie med italienskinspirerte pølser. Den første med svinekjøtt er i salg. Den vil bli fulgt av pølser med kjekjøtt og lammekjøtt.
Bedriften har en jevn oppgang og flere og flere oppdager kjøttmaten fra Heidrun.
– Vi er på rett vei, sier han.
Håper østerdølene kjenner sin besøkelsestid
I Rørosmat-teltet koser Kristin Framnes, Eva Bakkeng, Evelyn Sørgård Næverdal og Gøran Grøntvedt fra kjøkkenet på Tjønnmosenteret seg. De benyttet muligheten til litt sosial kos og lære litt mer om mat.
– Det er bra å se hva som finnes i regionen og få litt inspirasjon, sier leder Grøntvedt.
Kokkene stortrives på festivalen. De setter pris på livet og at det skjer noe nytt.
– Og maten da. Vi er jo veldig opptatt av mat, sier Framnes.
– Jeg håper folk kjenner sin besøkelsestid og kommer ut i kveld og i helga, legger Grøntvedt til.