Festivalsjef Eli Riset er glad for at «spekemattoppene» stiller under fagdagen, i tillegg til alle de andre framstående innlederne og debattantene. Det er et sterkt korps av kjente og innflytelsesrike folk.
Eli Riset og daværende konsulent og tidligere ordfører Bersvend Salbu gjestet Grüne Woche i Berlin i januar. Mye av poenget var å treffe framskutte folk i næringa.
– Vi fikk et lite møte med Norturas konsernsjef Arne Kristian Kolberg der vi fortalte om våre planer og ambisjoner med spekematfestivalen. Han var veldig positiv til dette, og nå stiller han opp til innledning under overskrifta «Spekevarer – norsk tradisjonsmat med solid plass i framtidens kosthold!», forteller Eli Riset.
Grilstad-sjefen fra Tynset
Odd Arne Dalsegg er konsernsjef i Grilstad, som er størst på spekemat i Norge. De har blant annet et stort anlegg i Stranda på Sunnmøre. Dalsegg har også solid bakgrunn fra andre felt innenfor matproduksjon. Han var leder for Hoff på Toten (blant annet potetchips), leder for Terina som Tynset-anlegget var underlagt innenfor kjøttsamvirket. Nå er han altså konsernsjef i den største konkurrenten til Nortura på spekemat. Nina Sundqvist, direktør i Matmerk, vil også ha et innlegg.
Bondelederne
Flere innleder på fagdagen er fra øverste hylle. Lederen i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, og lederen i Norsk bonde- og småbrukarlag, Ann Merete Furuberg stiller i en egen sekvens der de skal ha sine innlegg.
Regionalt stiller Åge Skinstad, som er regiondirektør for NHO Innlandet. Han skal ta for seg temaet «Økt verdiskaping innen matproduksjon».
Lokalt skal Ingulf Galåen, styreleder i Rørosmat, fortelle om deres store suksess. Rørosmat foredler mat i et stort område rundt Fjellregionen. Han vil utdype at samarbeid er nøkkelen til suksess innen lokalmat.
Dagligvarekjedene.
De siste årene har færre og færre dagligvarekjeder fått grep om hva si skal kjøpe i butikken. Det blir en debatt mellom produsenter, dagligvarekjeder og politikere.
Arne Brimi og hans team fra Vianvang skal sørge for en festkveld der norsk spekemat skal nytes, hedres og feires.