Arne Brimi åpnet Norges første spekematfestival på Tynset sammen med fylkesordfører Dag Rønning og ordfører Merete Myhre Moen. I kveld, torsdag, er han ansvarlig for en større middag for ikke mindre enn 200 gjester på Nord-Østerdal videregående skole.
Ordfører Merete Myhre Moen syntes det var stas å åpne denne spekematfestivalen, som hun og tynsetingene har store forventninger til.
Skjedd mye med spekemat
Arne Brimi konstaterer overfor Tynsetingen.no at det har skjedd mye på spekematsida de siste tiårene. Han konstaterer også at de lokale matprodusentene har påvirket de store, og han mener at Grilstad og Nortura har hevet seg betraktelig i kvalitet.
– Hva vil du si om utviklinga av lokalmat i forhold til industrimaten på spekematfronten?
– Industrimaten har blitt mye bedre på grunn av inspirasjon fra småskalaprodusenter. Da har man oppnådd flere ting, bedre industrimat og fått fram mange lokale matprodusenter som igjen har skapt mange arbeidsplasser, sier Arne Brimi.
Rask utvikling av topprodukt
Han har fulgt med Norturas utvikling av den langtidsmodna skinka Santa Kristina.
– Det gikk vel 12 års tid før den ble klar, og det er egentlig kort tid når det gjelder utvikling av et slikt produkt, mener Brimi.
– Hvordan er det å være smaksdommer?
– Jeg blir ofte spurt om hva jeg mener om det og det produktet. Det er ikke så lett. Alle småskalaprodusenter ønsker at deres produkt skal bli likt. Noen ble sure fordi jeg sa hva jeg mente. Alt lokalt er ikke alltid synonymt med topp kvalitet. Man må skjønne at industrien faktisk produserer kvalitet, sier Arne Brimi.
Stor Grilstad-satsing
Grilstad er Norges klart største produsent av spekemat. Fabrikken på Stranda er en gigant, og de har også et produksjonsanlegg på Ranheim ved Trondheim. Produksjonsarbeider Odd Geir Brovold og produktsjef Anita Holth står på stand ved åpninga på Nord-Østerdal videregående skole. De byr på smaksprøver så det holder.
Administrerende direktør Odd Arne Dalsegg har også tatt turen «hjem» til Tynset. Han er født og oppvokst her, og han har hatt mange toppfunksjoner i norsk matindustri, blant annet som leder for spekematproduksjonen innenfor Nortura.
– Skinka til bestemor
Konferansier Olav Viksmo Slettan har lagt årets Grand Prix-finale bak seg og stiller på spekematfestival på Tynset. Han viste til den gode skinka som bestemora hans fikk til. Han minnes også tjukkmjølka og metersvis med Aspås-pøsje fra Os.
Bioøkonomien
Halvor Hektoen er tynseting og prorektor ved NMBU, Norsk miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås. Han var det første innlederen og tok for seg de store og viktige linjene i bioøkonomien vår.
– Dette temaet har vært ei sovepute i Norge på grunn av oljealderen. Vi må øke produksjonen av biomasse som vi har i skogbruk, landbruk, fiske og havbruk. Vi trenger nå næringsutvikling framfor skattelette. Landbruket har hatt den største produktivitetsveksten av alle næringer i Norge. Nå må vi satse på en bærekraftig vekst, og det må skje i form av nydyrking, større avlinger, mer effektiv næringsutnyttelse og det må skje ut fra et miljøhensyn, sa Hektoen.