– Jeg bygger nå ut for å ha kapasitet på 250 vinterfôra sauer, men satser i første omgang på å ha 200 vinterfôra. Dette er et prosjekt til 3,3 millioner kroner. Jeg hadde besøk av representanter fra kommunen og Innovasjon Norge. De var positive til prosjektet, men så får jeg nei likevel. Avslaget begrunnes med at det er overproduksjon av sauekjøtt, konstaterer Roger Øvereng.
For raske endringer
Han mener det er for raske endringer i de føringene som ligger til grunn for vedtakene.
– Man må håndtere sauenæringa med et litt lengre tidsperspektiv enn bare noen få måneder, sier Roger Øvereng. Han har overtatt garden fra sine foreldre. De sluttet med ku for snart 15 år sia, og Roger begynte med noen sauer etter at drifta lå nede i rundt ti år. I dag har han 70 vinterfôra, og ønsker å satse mer på sauehold for å utnytte ressursene på garden. Han er energimontør for Nord-Østerdal Kraftlag til daglig.
Selv om han ikke har fått noe støtte, vil han realisere byggeplanene. Han har leid inn et murerfirma fra Alvdal til betongarbeidene, og han skal montere et lafteelementfjøs fra Østerdalen Tre i Alvdal.
– Ser fjollete ut
Seniorrådgiver i Innovasjon Norge, Tron Ola Lundby, sier det egentlig kan se helt fjollete ut det som har skjedd i saken med Roger Øvereng.
– Men han er ikke alene. Det er ytterst få saueholdere som har fått tilskudd i år. Det er kun yngre brukere som har investert lite. Jeg har sjøl vært i Folldal og sett på gode saueprosjekter som heller ikke får tilskudd, sier Lundby.
Markedssituasjonen avgjør
Han sier at det er den totale markedssituasjonen som er årsaken til de mange avslagene til sauebrukerne og andre brukere for øvrig.
På slutten av 2015 sendte Nortura ut ei melding om overskudd av lammekjøtt. Vi hadde en dialog i desember med sentrale folk derfra. De ba oss være forsiktig med å dra fram nye store saueprosjekter. Det la vi inn i årets policy. Vi har også vært i dialog med Bondelaget og Bonde- og småbrukarlaget. Vi har forholdt oss til det formelle oppdragsbrevet fra fylkesmannen, der det er ganske strengt med tanke på utbygging og nybygging av sauebruk, sier Lundby.
– Er ikke dette vel korte tidshorisonter å investere innenfor?
– Alle prosjekter har ei markedsside. Dersom prisen på lammekjøtt faller med to kroner per kilo, betyr det mye for en besetning med flere hundre lam. Saueholdet er allerede ei ganske marginal næring økonomisk, sier Lundby.
For lite penger
Han sier at hovedproblemet er den snaue investeringsramma nasjonalt og fylkesvis.
– Vi har 105 søknader på utbygging og 20 millioner kroner til fordeling. Vi kunne ha satset på noen få, men har valgt etter dialog med næringa å gi til 60-65 prosjekter. Det betyr at disse i snitt får 10-12 prosent i tilskudd. Føringene går på at mjølkeku, ammeku, frukt og grønt samt poteter blir prioritert, sier Tron Ola Lundby.