De er invitert med på Grüne Woche med bakgrunn i Opera di Setra, som en kultur- ogopplevelsesutvikling av norsk landbruk. I ti år har de brukt setra som en kulturarena, og sist somme var det opera med operakor og det hele. Stor suksess på nytt.
Fredag formiddag fikk de også besøk av landbruks- og matminister Jon Georg Dale på den norske standen. Lars og Eva var mannskap på standen og presenterte blant annet pølse fra Heidrun og ost fra Eggen gardsysteri i Vingelen. Representanter fra begge disse virksomhetene kommer til uka. Grüne Woche varer i ti dager, fra fredag til søndag neste helg.
Vil vise seg fram
– Vi skal smile og går rundt og prate litt med folk og sjå litt hvilke muligheter det er framover, sier Lars Eggen i sin fine bunad fra Nord-Østerdalen.
– Hvilke utviklingsmuligheter ser du for Opera di Setra?
– Det er artig å utvide denne virksomheten enda mer. Det er viktig å holde bunplanken i drift, med sjølve operaen. Det handler om å holde kontinuiteten og bredde ut virksomheten, sier Lars. Eva Supplerer med at de ikke må bli for store for fort. Saken fortsetter under bildet.
Sterk utvikling
Opera di Setra er rundt 10 år. De startet med et par konserter og det er nå blitt fem-seks år med opera.
– Vi har bygd ut seterfjøset litt om litt. Det er blitt en betydelig økning år for år. Fra å være en aktivitet fire uke på sommeren, er det blitt en helårsvirksomhet, sier Lars Eggen. Han og kona driver på mange felt, og de opererer som frilansere i prinsippet.
Lars Eggen forteller også at de har fått henvendelse fra Ringsakeroperaen, som styres av Kari Bekken, opprinnelig fra Kvikne. Ringsakeroperaen ønsker å samareide med Opera di Setra. Dette synes Lars Eggen er svært interessert.
Femund II
Jan Aage Røtnes er styreleder i Femund II og samtidig styreleder i Norsk Spekematfestival på Tynset.
Femund II er en av kultur og turistaktivitetene som Fylkesmannen i Hedmark plukket ut for å representere Fjell-Norge under messa i Berlin.
– Femund II har hatt sånn fem til ti prosent utlendinger. Men vi vet at det er mange flere utlendinger som besøker Femundsmarka og ikke minst Røros. Derfor vil vi utvikle dette, sier Jan Aage Røtnes.
Femund II er i utgangspunktet et transportmiddel på Femund, med det er også en arena for servering av norsk tradisjonsmat.
– Dette vil vi utvikle langt mer. Vi har hatt fokus på dette, og vi vil utvide tilbudet, sier Røtnes til tynsetingen.no og alvdalmiv.no.
Statsråden åpnet
Landbruks- og matminister Jon Georg Dale åpnet den norske standen som var den 31. i rekka. Norge satser mye på Grüne Woche, og statsråden sier dette er en viktig arena for Norge utenlands.
– Markedet kan alltid bli større, og vi kan styrke oss i forhold til utlandet. Mange produsenter i Norge driver på og det ser ut til at de må hit på messa for å få annerkjennelse hjemme, sa Jon Georg Dale under sin åpningstale.
Mange lokale virksomheter
Statsråden viste til at Norge profilerer Fjord, Trøndelag og Fjell-Norge under årets messe. Aktørene fra Nord-Østerdalen representerer Fjell-Norge. Rørosmat og andre aktører fra Røros er med i delegasjonen fra Trøndelag. Nord-Østerdalen er også representert på denne måten. Det er flere virksomheter i både Tynset og Alvdal som er medlemmer i Rørosmat, blant andre Auma Mandel og Kvikne Hjemmebakeri. Både Rørosmeieriet og Røros Slakteri henter sine råvarer i stor grad for Nord-Østerdalen.
Landbruk, mat og reiseliv
Grüne Woche befester i 2018 nok en gang sin posisjon som en av verdens ledende forbrukermesser for landbruk, mat og reiseliv: Det ventes mer enn 400.000 besøkende, over 1600 utstillere fra 65 land, Vel 70 landbruksministere fra alle verdens kontinenter og et rekordstort antall utenlandske delegasjoner ventes til messa. Nær 5000 journalister er akkreditert og det omsettes varer for nærmere 50 millioner euro i løpet av 10 dager.